Welkom

Hierbij een selectie van restaurant in Den Haag. Wil jij ook hier vermeld worden? Neem contact met mij op via casper@cavado.nl

Trappist Westvleteren kopen, de reis en moeite waard!

Trappist Westvleteren kopen, de reis en moeite waard!

Trappist

Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door trappisten, monniken wordt gebrouwen. De naam "trappist" is afgeleid van de naam van één der stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.

  • Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.

  • Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.

  • De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, moet aan sociale werken worden besteed.

Van alle Belgische bieren zijn er maar 6 die de naam "Trappist" mogen dragen met het bijbehorende logo "Authentic Trappist Product" :

  1. Achel van de Sint-Benedictusabdij, ook wel de Achelse Kluis genoemd, in Hamont-Achel

  2. Chimay van de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay

  3. Orval van de Abdij van Orval in Villers-devant-Orval

  4. Rochefort van de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort

  5. Westmalle van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle

  6. Westvleteren van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren

Nederland heeft ook 2 bieren die de naam "Trappist" mogen dragen:

  1. La Trappe van de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot

  2. Zundert van de Abdij Maria Toevlucht te Zundert

Sint-Sixtusabdij in Westvleteren

Westvleteren

De bierverkoop begon reeds in 1838. De brouwerij werd in 1871 gemoderniseerd en overleefde beide wereldoorlogen.

In 1945 besliste de abt dat de productie zou worden beperkt, omdat de brouwerij activiteiten te veel van de energie van de religieuze gemeenschap opeisten. Het jaar daarop besliste hij het brouwen en commercialiseren voortaan onder licentie toe te vertrouwen aan de Brouwerij Sint-Bernardus in Watou, deze brouwerij bevindt zich in de nabije omgeving. Een klein deel van het bier werd nog gebrouwd in het klooster. De licentie werd in 1962 voor 30 jaar verlengd.

Toen die in 1992 ten einde liep werd de volledige brouwerij activiteit opnieuw door de abdij overgenomen. De regels waren inmiddels zodanig aangepast dat enkel nog het label 'Trappistenbier' mocht worden gebruikt, indien het bier ook daadwerkelijk binnen een trappistenklooster gebrouwen wordt.

De beslissing bleef behouden om de productie te beperken tot wat als opbrengst voor het levensonderhoud van de monniken nodig is, hetzij 4.700 à 4.750 hectoliter of 60.000 kratten van 24 flesjes.


Westvleteren Trappist

Trappist is een ongefilterd en ongepasteuriseerd bier met een natuurlijk gistings- en rijpingsproces, waardoor het zijn hele smaak- en reukboeket behoudt. Het wordt met de grootste zorg gemaakt van zuivere grondstoffen. Westvleteren kent drie Trappistensoorten, elk met hun eigen karakteristieken.

Trappist Westvleteren blond 6

(Alc. 5,8% Vol.) met groene kroonkurk is de jongste telg en werd gelanceerd ter gelegenheid van de opening van ontmoetingscentrum De Vrede. Koel geschonken, kleurt het bier lichttroebel blond met een overvloedige schuimkraag en een sterke pareling. In het aroma zijn de grondstoffen duidelijk waarneembaar, vooral mout en drie soorten hop uit eigen streek, aangevuld met een lichte fruitige toets. In de smaak overheerst het bittere. De hop blijft lang op het gehemelte hangen. Ook de nasmaak is sterk bitter.

 

Trappist Westvleteren acht

(Alc. 8% Vol.) met blauwe kroonkurk heeft samen met de Westvleteren Abt 12 een soort cultstatus bereikt. Dit bier kleurt donker amber en wordt bekroond met een overvloedige en sterk wandklevende schuimkraag. De geur is zoetig met fruitige toetsen. In de mond komt het bier volmondig en zoet over, je proeft als het ware de mouten, tot het kaf van de gerst toe. De afdronk is verrassend bitter en vloeit lang uit.

 

Trappist Westvleteren 12

(Alc. 10,2% Vol.) met gele kroonkurk is reeds een aantal keer uitgeroepen tot het beste bier ter wereld. Deze trappist, ook wel de Vlaamse Bourgogne genoemd, kleurt donker amber en heeft een stabiele, sterk wandklevende, witte schuimkraag. De geur wordt overheerst door rozijnzoetige en nootachtige toetsen. De smaak is vol en bezit een romig aroma en een uiterst rijk, caramelachtig, moutig smaakpalet, uitermate geschikt om te consumeren als slaapmutsje. De nasmaak is bitter en vloeit lang uit.


In de Vrede 

Doordat Westvleteren een aantal keren als 'beste bier ter wereld' is verkozen onder andere bij Ratebeer is er een ware 'hype' ontstaan betreft de vraag van Trappist Westvleteren.

In de Vrede

In de Vrede

 
Drankenkaart "In de Vrede"

Drankenkaart "In de Vrede"

De productie is niet drastisch verhoogd door de toegenomen vraag en de verkoop van het bier wordt uitsluitend aan consumenten gegund. De enige horeca gelegenheid die Westvleteren mag schenken is, de aan de overzijde gelegen, "In de Vrede", maar zij weten ook niet altijd of er voldoende voorraad is voor de verkoop. Regelmatig worden de Blond nr 6, nr 8 en Nr 12 verkocht in zgn 6-packs, uitsluitend 2 dozen p.p. en zonder reservering.

Verder kan je in de winkel terecht om andere produkten te kopen:

  • Paterskaas, Trappistenkaasje van de abdij van Belval

  • Hennepot, abdijpate, kruydekoecke

  • Trappist tablets

  • Artisanale producten van het Pahilleke

  • T-shirts en petten

 

 

Hoe kom je aan Trappist Westvleteren?

Het bier is niet zomaar te koop, via uitgebreide voorwaarden en 'spelregels' wordt dit op de pagina Bierverkoop op de website van de abdij toegelicht.

Update eind december 2019 / begin 2020 is het ouderwets inbellen aangepast naar een online versie om de bestelling

De “Trappist Westvleteren” is uitsluitend te koop via de webwinkel en is af te halen in het verkoopcentrum bij de abdij. De webwinkel heeft beperkte openingstijden die vermeld worden in de kalenderDaar worden ook de mogelijke afhaalmomenten aangeduid die gekoppeld zijn aan dat verkoopmoment.

De bierverkoop is niet voor commerciële doeleinden en is voorbehouden aan natuurlijke personen die zich vooraf hebben geregistreerd.

Bij de registratie maak je een profiel aan met je persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, adres, gsm-nummer, e-mail en nummerplaat van de wagen waarmee je de gekochte producten komt ophalen). Daarna ontvang je via e-mail een link om de registratie te valideren. Nadat je registratie is gevalideerd, kan je inloggen met je e-mailadres en een wachtwoord naar keuze.

(online) Bestellen

Nadat je bent ingelogd, kom je in een wachtkamer. Wanneer je aan de beurt bent, heb je toegang tot de webwinkel. Tijdens het wachten kan je wel al rondkijken en andere producten reserveren die we soms aanbieden naast onze Trappistenbieren.

Wanneer je de webwinkel binnentreedt, kan je kiezen uit de beschikbare bieren en de gewenste hoeveelheid opgeven. Je kan ook het afhaalmoment bepalen. Na deze stap wordt een code naar je mobiele telefoon verzonden. Deze code moet worden ingevoerd om de bestelling te bevestigen.

Je wordt vervolgens doorverwezen naar het betaalplatform om de volledige bestelling te betalen, inclusief het statiegeld van het leeggoed (krat en flessen). Zodra de betaling succesvol is, keer je terug naar onze website en is je bestelling voltooid.

Je ontvangt dan via e-mail een QR-code samen met het overzicht van je bestelling. Deze QR-code moet worden getoond bij de afhaling van je bestelling. Dit kan gebeuren afgedrukt op papier of op uw smartphone. We zullen ook de nummerplaat van je wagen controleren ten opzichte van deze in je profiel.

Bij de afhaling gebeurt dan ook de terugbetaling van het statiegeld van het leeggoed dat wordt teruggebracht. Dit bedrag wordt teruggestort op de betaalkaart waarmee de aankoop gebeurde. Het overzicht van uw bestelling en van de terugbetaling van het statiegeld wordt u onmiddellijk via e-mail toegestuurd.

Bakken Trappist Westvleteren nummer 12

Voorwaarden
De Trappist Westvleteren is enkel voor particulieren te koop, waarbij iedere koper zich engageert het bier niet verder te verkopen. U bent de eindverbruiker. Op het kasticket wordt vermeld dat U het bier niet in de handel mag brengen. Wij kunnen u hierop aanspreken.

Je wordt eerst geacht om telefonisch een afspraak te maken om het bier een week later op te halen. In een schema op bierverkoop actueel zie je welke dag je kan inbellen en welke dagen beschikbaar zij om het bier af te halen. Tegenwoordig wordt alles in 4 talen aangegeven op de site: Nederlands (Vlaams), Frans, Duits en Engels.

‘oude inbel methode’

De rij met auto's om het bier af te halen

Het bellen voor een afspraak gaat niet eenvoudig, de lijn is eigenlijk continue in gesprek of gaat zelfs niet over. Bij de laatste keer bellen voor een afspraak kwam er bij poging 127(!) contact met de bierverkoop om een afspraak in te maken. Zoals ze zelf ook aangeven is het een kwestie van geduld en geluk :) .

Bij het maken van de afspraak geef je het kenteken van de auto door waarmee je het bier komt afhalen. Om zoveel mogelijk klanten te kunnen bedienen zijn er enkele beperkingen ingebouwd voor het reserveren en kopen: 

  •  Auto:  Let op! Het duurt minstens 60 dagen vooraleer eenzelfde wagen een volgende bestelling kan ophalen. Voorbeeld: uw laatste ophaling: 15 oktober – eerstvolgende ophaling mogelijk vanaf 15 december.

  • Telefoon: Let op! Het duurt minstens 60 dagen vooraleer eenzelfde oproepnummer een volgende verbinding kan maken voor een reservatie.
    bvb. uw laatste telefonische reservatie: 10 oktober – eerstvolgende telefonische reservatie mogelijk vanaf 10 december.

En anonieme telefoonnummers worden niet toegelaten.

Maximaal 2 bakken bier mogen worden afgehaald.

Als je uiteindelijk de afspraak hebt gemaakt dien je je aan de juiste tijden te houden om doorstroming te bevorderen. Per kenteken is het mogelijk om maximaal 2 bakken bier (authentieke houten kratten met 24 flessen) af te halen. Uitzonderingen worden absoluut niet niet gemaakt. Tijdens de de afhaaldagen schaart iedereen zich in de rij met auto's om de bestelling af te halen. Kentekens van diverse nationaliteiten worden gespot; België, Nederland, Frankrijk, Engeland, Duitsland zijn de meest voorkomende.

Mocht men onverhoopt denken; "ik ga achteloos in de rij staan en zie wel wat gebeurd", dan wordt je vriendelijk door verwezen naar "In de Vrede" waar (eventueel) sixpacks van één van de Trappisten te koop zijn. Elke auto op het terrein wordt afgevinkt en gecontroleerd op de reserverings lijst van dat dag(deel).

Bier bewaren en schenken
De Trappist blijft jarenlang goed: geef het bier de tijd en het rijpt verder (let wel: drink het blond bier binnen het jaar). De minimum houdbaarheidsdatum staat op de capsule. Bewaar de flesjes verticaal op een donkere plaats tussen 12 en 16°C.
De Acht en de Twaalf worden beter niet in de koelkast gezet. De Blonde Trappist daarentegen kan ook gekoeld geschonken worden, maar verliest zijn helderheid.

Geschonden afspraken

Ondanks dat de voorwaarden en de 'spelregels' die voorschrijven dat Trappist Westvleteren uitsluitend voor verkoop aan consumenten is en niet aan/in de handel of horeca mag worden doorverkocht kom je het regelmatig tegen. Door de schaarste en ook de bepaalde 'mythe' die om dit authentiek product heen hangt worden er ook dito prijzen door derden gevraagd welke vaak veel hoger zijn.

Kleine rekensom:

Trappist Westvleteren blond (nr. 6) af Sint-Sixtusabdij per fles inclusief statiegeld €1,83

Trappist Westvleteren acht (nr. 8) af Sint-Sixtusabdij per fles inclusief statiegeld €2,04

Trappist Westvleteren twaalf (nr.12) af Sint-Sixtusabdij per fles inclusief statiegeld €2,25

Een houtbak van 24 flesjes inclusief statiegeld is €12,-

Op internet en in diverse winkels en horeca worden de flessen aangeboden tussen de €10,- tot €15,- per fles!

Losstaand van deze vaak 'hoge'  prijzen blijft het een smaakvolle, uitzonderlijk kwalitatieve, hoogstaand en ambachtelijke product met een prachtige verhaal om deze flessen te bemachtigen. 

Zet je deze flessen blind tegenover de diverse bieren (zowel in Nederland als in België) die tegenwoordig verkrijgbaar zijn dan kan de uitslag wellicht anders worden.....

 

Houten bakken bier Trappist Westvleteren nummer twaalf

Houten bakken bier Trappist Westvleteren nummer twaalf

Help de horeca! Support de lokale horeca en koop een cadeaubon van je favoriete restaurant

Help de horeca! Support de lokale horeca en koop een cadeaubon van je favoriete restaurant

Haagse restaurants treffen maatregelen door coronavirus

Haagse restaurants treffen maatregelen door coronavirus