1 Winnaar van de beste witte en rode huiswijn categorie eetcafé / brasserie / bistro
Op de Wine Professional 2020 de finale plaats van de Proefschrift Nationale Huiswijncompetitie, georganiseerd door The Wine & Food Association. In de categorie eetcafe / brasserie / bistro werd het Haagse Café de Florèz winnaar van beste huiswijn wit als rood, met wijnen afkomstig van de Haagse wijnhandel Marius Jouw Wijnvriend in de Piet Heinstraat. Het is haast uniek te noemen dat 1 horecazaak beide prijzen wint.
Wit:
Grauburgunder trocken, Stefan Winter, Rheinhessen, Duitsland '18
Per glas €5,50 per fles €26,-
Rood:
La Grange Daniel, Domaine Alary, IGP Principauté d'Orange Frankrijk'18
Per glas €5,50 per fles €26,-
La Grange Daniel, Domaine Alary, IGP Principauté d'Orange Frankrijk'18
Denis Alary maakt in de gemeente Cairanne in de zuidelijke Rhône een bijzondere rode streekwijn met een klein percentage cabernet sauvignondruiven. Dit druivenras komt traditioneel niet voor in deze streek en is dan ook niet toegestaan voor de appellation Côtes du Rhône.
Het perceel van Alary geeft evenwel een dermate goed resultaat dat Denis weigert de stokken te rooien. Liever declasseert hij de wijn tot Vin de Pays dan een oude wijngaard te moeten opofferen in het beste deel van Cairanne. Zijn vasthoudendheid leidt tot een prachtige, niet-gefilterde rode wijn.
Grauburgunder trocken, Stefan Winter, Rheinhessen, Duitsland '18
Rheinhessen is het grootste Duitse wijnbouwgebied, met van oudsher riesling en müller-thurgau als dominante druivenrassen. De laatste jaren wordt er echter steeds vaker grauburgunder (pinot gris) en weissburgunder (pinot blanc) aangeplant. Met succes! Neem dit schoolvoorbeeld Grauburgunder van de getalenteerde Stefan Winter.
De druiven komen deels van eigen wijngaarden, maar Stefan selecteert ook druiven bij collega’s die op hetzelfde niveau werken. Hij maakt er een heerlijke, milde witte wijn van, die mooi te combineren is met volle, romige gerechten, maar ook als aperitief inzetbaar.
Stefans Grauburgunder is niet voor niets snel populair geworden en concurreert volop met goede Italiaanse Pinot Grigio en Franse Pinot Gris. Proef ‘m zelf en je begrijpt meteen waarom deze jonge, dynamische wijnmaker lid is van de ‘eredivisieclub’ VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter).
'Klein Parijs in Den Haag"
'‘Café de Florèz’ is in oktober 2018 opgericht door Gilliam en Lucy Epskamp. Door hun grote liefde vóór het Franse stadje Parijs, is hun idee voor Café de Florèz ontstaan. Gilliam en Lucy hebben een klein stukje Parijs naar het hartje van het centrum Den Haag ‘het Hofkwartier’ gehaald. Hun ‘Petit Paris’ zoals de gasten het zijn gaan noemen is een kleine knusse Franse Bistrot met een Franse menukaart. De menukaart bestaat uit kleine klassieke Franse gerechtjes, leuk om te delen dus. ‘Café de Florèz’ heeft een open keuken waardoor er al gauw een ‘huiskamer’ gevoel ontstaat, gezellig aan tafel en mee kunnen kijken in de keuken.
De naam ‘Café de Florèz’ is niet Frans maar Spaans, bijzonder zou je zeggen voor een Frans restaurant maar dit komt doordat het de biologische achternaam van de dame des huize is.
Begin dit jaar zal ‘Café de Florèz’ zich uit gaan breiden en zal er naast het restaurant ‘The Lobby’ neer gezet worden. ‘The Lobby’ is een mooie aanvulling voor het restaurant en zal ontstaan uit een lounge gedeelte met bar. Ook ‘The Lobby’ zal de Franse twist krijgen met een eigen borrelkaart en kleine bar.
Eén van de speciaalzaken in het Zeeheldenkwartier is Marius, Jouw Wijnvriend. De moderne uitstraling van de winkel wordt weerspiegeld in het assortiment, waar de wijnliefhebber een brede selectie vindt in oude- en nieuwe wereldwijnen, van bekende namen tot trouvailles en rijzende sterren. Alle wijnen komen uit eigen import, rechtstreeks van de wijnboer.
Veel horeca-ondernemers in Den Haag en omstreken hebben sinds de start in 2005 met tevredenheid gebruikgemaakt van de uitgebreide service die Marius Jouw Wijnvriend biedt. Niet alleen kan er uitgebreid worden geproefd om tot een passende wijnselectie te komen; ook het maken van wijnkaarten, trainen van personeel en bieden van wijn- en spijsadviezen behoort tot Marius' horecaservice.