Zoek jij RESTAURANT tips in DEN HAAG of SCHEVENINGEN?

View Original

Oktoberfest München op het Malieveld in Den Haag - AFGELAST -

Oktoberfest Malieveld gaat niet door, meer info: Artikel AD

Tijdens het Oktoberfest, op het Malieveld, zal op donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober de grote Hofbräu-Festzelt van de bierbrouwerij Hofbräu München neerstrijken. Het jaarlijkse volksfeest in München staat ook bekend als het grootste Bierfestival in de wereld, met jaarlijks zo'n ruim 5/6 miljoen bezoekers. Bierdrinken in klederdracht, dames in dirndl en mannen in lederhose.

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. 
Zoals het Oktoberfest traditioneel wordt gehouden op de Theresienwiese (Theresiaweide), net buiten het centrum van München, wordt de Haagse versie op het Malieveld gehouden (de Haagse weide/wiesn naast het centrum). Dit jaar was het Oktoberfest in München van zaterdag 17 september t/m maandag 3 oktober.

Biergarten Paulaner Festzelt

Naast een grote kermis bepalen 14 grote feesttenten het beeld op het grote terrein. De tenten kunnen tot wel 10.000 (!) personen herbergen. De plaatsen/tafels binnen in de tenten wordt bijna allemaal op basis van reserveringen geboekt. Binnen in de tent is er alleen muziek van levende blaaskapellen.  Buiten de feesttenten zijn de bekende Biergarten, waar vaak nog honderden mensen (zonder reservering) plaats kunnen nemen aan de bekende biertafels.

FEESTTENTEN:

Feesttent Schottenhamel - Spatenbräu -

BIER

Het is wettelijk vastgelegd dat alleen de volgende, in München gebrouwen, 6 bieren mogen worden geschonken:

  • Paulaner (Paulaner Brauerei Gruppe, Brau Holding International)
  • Hacker-Pschorr (Paulaner Brauerei Gruppe, Brau Holding International)
  • Augustiner (Augustiner-Bräu)
  • Spaten (Spaten-Franziskaner-Bräu, AB InBev)
  • Hofbräu München (Staatliches Hofbräuhaus)
  • Löwenbräu (Löwenbräu, AB InBev)

Traditiegetrouw wordt het bier alleen geserveerd in een zogenaamde Maß; een bierglas met een inhoud van een liter. Twee van de veertien tenten zijn wijntenten waar voornamelijk wijn geschonken wordt. In alle tenten wordt ook frisdrank en/of alcoholvrij bier geschonken.


TRACHTE: Dirndl en Lederhose

Dirndl bij Hofbräu koets

Dirndl
Een dirndl is een traditionele Beiers/Oostenrijkse klederdracht, gebaseerd op een mengeling van klederdracht en dienstbodenkleding uit 1870.  De dirndl benadrukt de vrouwelijke vorm door de taille wat in te snoeren en de boezem voller te laten lijken. Indien een dirndl correct gedragen wordt, toont deze de ‘status’ van de draagster. Indien zij de sleep (de schort) aan de rechterkant knoopt, geeft ze hiermee aan dat ze getrouwd, verloofd of op een andere wijze "vergeven" is. Een sleep aan de linkerkant geeft aan dat de draagster vrijgezel is. Indien de sleep aan de voorkant vastgemaakt wordt, geeft dit aan dat de vrouw in kwestie nog maagd is. Een sleep aan de achterkant duidt een weduwe aan.

Het woord dirndl is een ander woord in Oostenrijk voor een jonge vrouw, en etymologisch verwant met deerne. 

Lederhose

Lederhosen

De lederhose is een traditionele leren broek die zowel in Zuid-Duitsland als in Oostenrijk en Zuid-Tirol wordt gedragen. De broek is als bergklederdracht ontstaan. Er zijn twee vormen: de korte, die onder andere in Nederland bekend is, en de lange die iets minder bekend is.

De korte broek werd vooral tijdens het werk, het wandelen en bij het jagen gedragen. De lange broek is meer een feestelijke broek die op kerkelijke feestdagen en andere feesten gedragen wordt. Typerend is dat de lederhose niet alleen een leren broek is maar dat er afbeeldingen en/of figuren op geborduurd zijn. Bij een echte lederhose wordt er eigenlijk altijd ook leren bretels gedragen. Ook hoort het om hierbij speciale schoenen te dragen, namelijk haferlschuhe. 

Men draagt er vaak ook nog een soort brede riem bij van leer die ook weer geborduurd is. Deze brede riem diende vroeger als een soort portemonnee.

 

Oktoberfest Niederlande Den Haag

Donderdag 27 oktober, vrijdag 28 oktober en zaterdag 29 oktober van 17:00 uur - 23:00 uur

Tickets te verkrijgen via Oktoberfest Niederlande Den Haag